photo-nr-3-v2.jpg
LOGO.png

Lurahøyden is a unique combination of offices, shops, medical services, and housing units. It is placed in a convenient location in the city center with an easy access to main communication routes, cyclists and pedestrian pathways and to the vast green area in the south direction. The housing blocks are located on top a commercial ground floor, separated from the turmoil of city life. An extensive parking area is placed in the basement guarantying each dweller his own parking space. The outside area on the 2nd floor provides private terraces, as well as common green spaces and children playground, allowing a social life to flourish.

 

The first stage consists of one dwelling unit containing 42 apartments from smallest 1-bedroom 47sqm to an ample 104sqm with 2-bedroom, all with a south, or southwest orientated living rooms. Small ‘common area’ apartment on the garden level is another chance to take part in a community life. The main idea of facade visual aspect is to keep simple and consistent form and on the other hand, avoid monotony. Natural wood planks and light cladding correspond with surrounding buildings. Façade’s dark cladding mimics gray bricks used on the 1st floor.

 

This delivers a harmonious ratio of contrasting colors keeping whole structure with a lightweight appearance. External gallery incorporates additional meeting spots in form of wedges for inhabitants to enjoy closer social interactions. These triangles are partially enclosed to by semi-transparent panels, which main function is to add more privacy and make a barrier for noise and wind and at the same time allowing enough light to get through. This creates an irregular yet coherent pattern on the east facade.

Another reason standing by that idea is to isolate outside area for hospital based in the building from the east.

West side is directed towards the communal garden.


The majority of balconies are also located on this side. Big windows together with light walls grant adequate amount of sun rays to penetrate apartment and give a warm and comfortable impression. To assure sufficient noise properties, part of the balconies are glazed with special folding solution creating additional veranda space. A similar solution is used also from gallery side which is dictated by a close proximity to a busy road.

LURAHØYDEN

E3.png
East facade
E4.png
West facade
Categories
Landscape, Architecture, Residential building, Playground, Relax and  recreation, Details
Status                                              
2017 - Built           
Location

Stavangerveien 36, Sadnes, Norway

Size
7 485m2, 86 housing units 
Construction
Modular building
Customer
NHP-Logo-re-250.png
3783941_edited.jpg
_1312052263_edited.jpg
3783957_edited_edited_edited_edited.jpg
3783939.jpg
_435896373.jpg
3783955_edited.jpg
3783960.jpg
670_335551279_edited.jpg
_845401995_edited.jpg
_115987166.jpg
670_197621499%20parking_edited.jpg
_1738855530.jpg
_779248420gangway.jpg
2018.01_edited.jpg
_1989626467balkony.jpg
670_1549877463fav%20_edited.jpg
2016.09.15 KJ Lura Rev.K.png