top of page
Picture 1.png

AASE GÅRD

LOGO_edited.png
F1.png
AASE GÅRD
AASE GÅRD
AASE GÅRD
Interior-AASE GÅRD
5d1d17662b1f2b21e640f315_sbo_hovedlogo_f
Kategorier
Landskap, Arkitektur, Boligbygg, Lekeplass,  Rekreasjonsområd, Modulbygg
Tiltak
Boligbygg
Status                                            
2016 - Skisseprosjekt
Plass

Aase Gård GA17 Delfet B10&B11, Norge

Størrelse
2 945m2, 45 boenheter
Byggemåte
Modulbygg
Oppdragsgiver

OM 

Prosjektet ligger i den sørlige delen av Sandnes, nær et stort og naturskjønt grøntområde med det populære Stokkalandsvatnet. Blokkene er en del av et større urbant konsept, et boligkvartal, og ligger i den vestlige delen av boligområdet. De to 4-etasjes blokkene består av 25 leiligheter i ulike størrelser, fra 49,5 m² til 89,0 m². Hovedmålet var å designe et effektivt prosjekt med en akseptabel økonomisk ramme. 

 

Takket være riktig uvalgte proporsjoner overvelder ikke bygningene omgivelsene med sin skala, og bruken av tradisjonelle naturmaterialer gjør at de passer sammen med de omkringliggende bygningene. Denne tilpasningen understrekes i tillegg av fargene som er valgt til kledningen. Monokrome farger i gråtoner skaper en nøytral base. Selv om bygningene har en moderne, men enkel arkitektur, gir treplankene på fasadene hele prosjektet et tradisjonelt og upretensiøst preg. 

 

Fasadenes form er påvirket av to faktorer: behovet for å beskytte leilighetene mot støy og behovet for å skape selvstendige uterom. Ved å forme fasadene ved hjelp av enkeltkuber - som til sammen danner et solid rutenett - skapes balkonger som gir privatliv. Muligheten for innglassing - utformet på denne måten - beskytter både balkongene og leilighetene effektivt mot støy. Balkonger som ikke krever ekstra beskyttelse, er adskilt fra hverandre med gjennomgående paneler som på den ene siden gir privatliv og på den andre siden tilfører naturlig lys. Interiøret på balkongene er kledd med treplater, noe som gir dem en lun og varm atmosfære og skaper et slags mellomliggende, filtrert rom mellom leiligheten og alt utenfor. 

 

I begge bygningene ble det brukt de samme funksjonelle, tekniske og estetiske løsningene. De bestemte formen på arkitekturen, og gjorde at de i form er svært like. Til tross for denne klare formelle forbindelsen viser de begge samtidig særegne forskjeller. 

 

Oppsettet og formen på rammene rundt balkongene bestemmer ikke bare sørfasadene, men også - i forlengelsen av dem - østfasadene. Det interessante er at den samme regelen for utforming av sørfasadene har skapt to forskjellige østfasader. Fra siden av adkomstveien er veggene i de to bygningene fargemessig helt forskjellige, som et negativ. Slike material- og fargeforskjeller kjennetegner også de parallelle fasadene i hver blokk. Den lyse nordfasaden står i tydelig kontrast til den mørkegrå sokkelen på sørveggen, og den mørke østfasaden til den hvite vestfasaden. Fargekontrasten kommer tydelig til syne i volumene. Begge bygningene er i form og farge er preget av en overordnet konsistens og homogenitet. Bruken av så tydelig kontrasterende gråtoner skaper et inntrykk av fragmenterte former, noe som gir dem en letthet og sarthet som eliminerer enhver illusjon av soliditet. Tydelige kontraster preger også andre fasader. 

 

Dører og vinduskarmer skiller seg fra veggenes farge. Alle disse ulike tiltakene har ikke bare skapt en enkel og moderne arkitektur, men først og fremst en arkitektur som respekterer stedets kontekst og skaper gode boforhold.

Interiør
Picture 2.png
Foto%2007-01-19%2C%2011%2013%2003_edited
2017.02.22 JL Aase Gard camera 14-final
bottom of page