LAUGARBUKTA

Picture 2.png
Picture 3.png
Picture 4.png
1. floor
2. floor
3. floor
LAUGARBUKTA
Playground
LAUGARBUKTA
LAUGARBUKTA

press to zoom
LAUGARBUKTA
LAUGARBUKTA

press to zoom
LAUGARBUKTA
LAUGARBUKTA

press to zoom
1/4
logo.png
TOBB_LOGO_sh_line.png
Categories
Landscape, Architecture, Row houses, Playground, Climbing wall, Recreation and relax, Fjords, Sea, Nature
Typology
Row houses
Status                                            
2020 - Preliminary project
Location

Jonasflata 2, Børsa, Norway

Size
6 745m2, 52 housing units 
Construction
Site - built
Customer

ABOUT 

The plot is located in the municipality of Skaun in Børsa. The project is situated among greenery, fields and along the coast of the Trondheimsfjord. This location guarantees beautiful views for each resident. Due to a carefully considered set of proportions, the housing estate – despite occupying a large plot of land - does not overwhelm its surroundings.

All of the apartments are designed with similar functions and plan solutions. The aim is to create affordable housing where everyone will reside in comparable standards. The project contains 57 apartments of similar sizes. In Laugarbukta there are two types of row houses; with two floors (ca. 46,5m²) and three floors (ca 115m²).
 

Each has its own outdoor storage room, spacious terrace, and parking for car and bikes. The majority of the houses have their own garden. The corner apartments also have additional large windows in the living rooms and bedrooms overlooking the fjords. The privacy on the balconies is ensured by wooden partitions.
 

A sizable area has been set aside for recreation, leisure and children’s play through a variety of elements used in playground and open spaces. The area and its access has been designed to be non-excluding to any age groups or people with disabilities.

The larger part of this area – the main purpose of which is to encourage relaxation and social interaction in a tranquil environment - is a vast viewing terrace overlooking the fjord.

Natural materials maintain the balance between nature and man-made structures.. The use of varying subdued natural colors (black, grey, light and dark wood) on each housing unit and differing accent colors on features such as doors, visually separates and identifies them into easily distinguishable entities and further sets the units apart.

The use of varying width and direction of the exterior timber cladding further breaks up the – what due to the use of repetitive elements and volumes - could have brought about an inherent monotony of volume.

Further, by mimicking the sloping terrain and hilly surroundings, the volumes descend in steps creating a subtle motion in the facades.

LAUGARBUKTA
_edited.jpg
1679-05-SIG-e-03_north_facade_R03_bright
Image18.png