top of page

NØSTED BRYGGE

LOGO.png
2021_edited.png
Fasade - Nord

 
Fasade - Vest
Kategori
Landskap, Arkitektur, Boligbygg på eksisterende industribygg, Lekeplass, Rekreasjonsområde, Bysykkelanlegg, Havn, Sjø
Tiltak
Boligbygg
Status                                            
2022 - Omsøkt
Plass

Selvikveien 61, Drammen, Norge

Størrelse
11 000m2, ca. 89 boenheter
Byggemåte
Plassbygget
Oppdragsgiver
nlogo_edited.png
NØSTED BRYGGE
NØSTED BRYGGE
NØSTED BRYGGE
NØSTED BRYGGE
image.png

OM

Nøsted Brygge ligger øst i Drammen ved Drammensfjorden. På sørsiden av tomten ligger Svelvikveien. Eneboliger er den vanligste typen nabobebyggelse. På vest- og østsiden er kontor- og fabrikkvolumene i stedet mer massive. I nord ligger fjorden. 

 

De tidligere industribyggene ble delvis omgjort til boliger. På denne måten fikk man til en funksjonsblanding. De gjenværende bygningene på prosjekttomten danner et L-formet volum. Dette er behandlet som et symbolsk podium for den nye strukturen. Syv nye bygninger danner et nytt bygningskompleks. Hus A, B, C, D og E er plassert på toppen av den eksisterende strukturen. To andre hus - F og G - er plassert på nordsiden (innsjøsiden) der deler av den gamle bygningen ble revet. 

 

Nøsted Brygge-prosjektet fokuserer på å bevare så mye som mulig av strukturen i den eksisterende bygningen. De opprinnelige veggene, søylene, trappene, vinduene, portene og dørene er i stor grad bevart på sine opprinnelige steder. I første etasje av bygningen, hvor rommene har direkte tilgang til naturlig lys, har vi tegnet inn næringslokaler. 

 

I midten av bygningen og i underetasjen finnes lagerrom og kommunikasjonsveier. På grunn av stigningen i terrenget på sørsiden, har vi muligheten for naturlig adkomst til bygningens andre etasje fra veien. For å dra nytte av denne fordelen har vi etablert en intern parkeringsplass for både biler og sykler. 

 

Gjennom bygningens eksisterende struktur, fra vest til øst, har vi skapt en lang tunnel i første etasje. Denne tunnelen leder til en ny bygning som fungerer som parkeringshus, og har et kommersielt område på bakken mot havnesiden. Dette parkeringshuset gir oss muligheten til å maksimere utnyttelsen av samme område som originalt ble brukt som parkeringsplass. 

 

Gjennom en trapp eller broen som kobler parkeringshuset sammen med hele bygningskomplekset, blir en ført opp til en åpen og ortogonalt utformet hage. Her finner man flere møteplasser omgitt av busker og små trær i potter. Det er skapt for å gi beboerne en mulighet til å slappe av, tilbringe tid sammen eller bare ha det gøy på lekeplassen. De fleste gangstiene fører besøkende mot nordøst, hvor en romslig terrasse ligger over det kommersielle området. Fra dette høydepunktet kan man beundre utsikten over det vakre landskapet. 

 

Nøsted Brygge-prosjektet er flettet sammen med naturen. Alle mulige steder er planlagt som hager. Mellom bygningene A, B, C og D er det anlagt en hage på det eksisterende taket, som ikke bare bringer beboerne nærmere naturen, men også skaper et rom for integrering. Hagen følger linjene fra gangvegens trekantede forlengelser og får fotgjengerne til å se mot fjorden. Prosjektet har et fellesområde på terrassen over hus B der det kan arrangeres fester og lignende. På Hus E har hver leilighet egen terrasse og hage. 

 

Hovedinngangen til bygningen ligger på nordvestsiden, rett ved siden av bilinnkjørselen. Av sikkerhetshensyn er inngangsdøren skjøvet tilbake slik at det dannes en nisje. I tillegg er veggen mellom tunnelen og nisjen åpnet, slik at bilførere kan oppdage fotgjengere i god tid og bremse i tide. Nisjen gir også ly når det regner. Funksjonshemmede kan ta seg inn i bygningen via en lett skrånende rampe på nordsiden av bygningen, mellom HUS G og F. 

 

I tillegg til den interessante arkitekturen og den attraktive beliggenheten byr prosjektet også på svært funksjonelle leiligheter. Komplekset har 19 leilighetstyper som varierer i størrelse fra 50 m² til 144,5 m². De støyutsatte leilighetene har innglassede balkonger. Alle leilighetene med balkong eller terrasse har åpning til det vakre naturlandskapet rundt. 

 

Kommunikasjonsveiene i HUS A, B, C og D er designet som gallerier, med trekantede utvidelser som gir beboerne muligheten til å nyte utsikten over fjordene, slappe av og ta en prat med naboene. Galleriene er elegant dekket med treplanker, og for å sikre både brannsikkerhet og tilstrekkelig belysning i leilighetene, har vi inkludert åpninger i trestrukturen. Dørene til leilighetene langs galleriene er malt i fire forskjellige farger, som gir de åpne korridorene et variert og tiltalende utseende. 

 

De eksisterende bygningenes fasader er kledd med grå murstein opp til andre etasje, mens de øvre fasadene er preget av lyse, vertikale treplanker. For å markere trappene har vi valgt lysegrå fibersementplater, som også ble brukt til trappene i øverste etasje 

Interiør
Nosted fergekai ny marina.jpg
bottom of page