ENERGIPARKEN

SECTION.png
Section
PLAN.png
Plan
1_edited.png
South facade
Energiparken 01.jpg
LOGO.png
Categories
Landscape, Architecture, Residential building, Playground, Details, Public, Recreation and relax
Typology
Residential building
Status                                            
2017- Built
Location

Løvsethveien 4, Melhus, Norway

Size
18 985m2, 114 housing units 
Construction
Modular building
Customer
Rett_Hjem_Logo_black_edited.png

ABOUT 

The building is composed by one podium with 6 residential blocks on top of it. They are aligned on two separated rows and in between is placed a green area with the playground and a glazed pergola. Underground level holds storage rooms and parking lots. Ground floor  is divided by a promenade (Miljøgate) in two parts: facility area and parking area.

This walking passage is a reminiscence of Melhus’ urban

pattern and connects the project directly to the city centre. Here the concrete walls follow the organic lines of walking routes. Opening and entrances are the result of a natural process of moving discovering the place. Curved planes change light and shadows perception. creating interesting perspectives, different at every step.

Residential blocks are set on two lines. Each line is subdivided in three blocks. Each block is separated by the volume that hosts the staircases. Block A, D, E and F have apartment entrances from the gallery. The living areas have a privileged solar illumination from south/east. On the gallery are placed small places for socialization for each apartment right outside the entrance, they can count on a good illumination from the west for a good part of the daytime. Here is possible to find a bench or a table and meet guests and neighbours. The gallery has a system of vertical wooden battens to protect the privacy of the inhabitants. On the edge of the building are situated the terraces that offer the best view on the beautiful natural landscape of the surrounding.

The walls on the ground floor are covered with perforated metal panels. On the facility side, a wide glazed surface opens to the city. Residences instead are characterized by the use of a horizontal cladding, in three different linings: dark grey, chestnut and natural wood. The facades are articulated in “boxes”. Frames that hosts the balconies stick in and out creating movement in plan and elevation. Another distinctive element of variation are the entrance doors in gallery painted in three different colours.

04.17
06.17
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
IMG_0343_edited.jpg
IMG_7283-PANO.jpg
org_4bf7c18849b9c487_1495378260000.jpg
IMG_0613.JPG
07.17
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
IMG_0797_edited.jpg
IMG_3527_edited.jpg
IMG_3536_edited.jpg
IMG_7952-PANO_edited.jpg
08.17
09.17
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
IMG_0851.JPG
IMG_0859.JPG
IMG_1072.JPG
IMG_1074.png
10.17
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
IMG_1075_edited.jpg
IMG_9516-PANO.jpg
IMG_1218.jpg
IMG_1220.jpg
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
IMG_9641_edited.jpg
Foto%2005-07-18%2C%2012%2001%2027_edited.jpg
IMG_1349.jpg
IMG_1311.jpg
11.17
2018
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
Foto 26-02-19, 13 25 20.jpg
IMG_1427.jpg
Foto%2005-07-18%2C%2012%2000%2020_edited
IMG_1350.jpg
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
IMG_1604_edited.jpg
Foto 31-05-18, 11 17 10.jpg
Energiparken-from megleren8e-x.jpg
Foto 07-08-19, 10 17 30.jpg
Foto 07-08-19, 10 25 57_edited.jpg
01_edited.jpg
1.jpg
MAIN.jpg
Foto%2007-01-19%2C%2011%2013%2003_edited
20160329_final_ground_image.jpg