5.jpg
LOGO.png

G - HUS

G-HUS SOUTH WEST FACADE.png
South - west facade
G-HUS NORTH WEST FACADE.png
North - west facade
G-hus plans
Plan
INTERIOR - G-HUS
Categories
Landscape, Architecture, Detached house, Modern Architecture, Recreation and relax
Typology
House
Status                                            
2017 - Preliminary project
Location

Hjelsengsvegen 1, Stjørdal, Norway

Size
312m2
Construction
Site - built
Customer
Private
ABOUT 
The project of this detached house in the north-west area of Stjørdal is an example of architecture defined by the surrounding environment.
 The plot is located on a small hill among an extensive golf courses. This unusual neighborhood had some influence on the shape and form of the building, which was formed to close walls from the side of the golf pitch, and open those on the opposite side, exposing views of the picturesque neighborhood and nearby fjords.
There are three essential elements in the structure of the building, distinguishing several functions of the different zones:
-the northern wing: where the garage is located, is a kind of separator and a physical barrier to the golf pitch;
-the central part: a private zone with night area and services;
-the south wing: which contains the day-area.
The L-shape day zone forms the center of the house, which is also indicated by a lifted roof. The differences in heights and levels are characteristic for the whole house. It is an effect of deliberate decision. Clear, simple and rational division of the solid into smaller volumes and differences in floor height have created new opportunities for interior design. Raising the ceiling over the living area allowed to place additional windows just below the ceiling, and to enter an additional light to the kitchen, that is directly connected to the interior patio and terrace overlooking the fjords. The patio, which enter nature inside, and a glass fireplace that does not obscure the view from the windows, are very important elements of this space. The green patio is a kind of link between the interior and the surrounding environment. The literal or metaphorical opening of the building seamlessly 
connects these two spaces, allowing them to interact with each other, creating a new quality
in the interiors. The same applies to the fireplace, which can be used in a traditional way during winter, while in the summer – when large panoramic glazing are opened – creates a discreet sculpture amidst a large, south-facing terrace. The ability to modify and move folding glazed walls in living room and patio allows to freely and flexibly shape the day zone depending on current needs. It can be completely separated from the terrace or connected to it through a complete opening. What's more, it can be transformed according to the season. This is a feature which gives house a heterogeneous character and a variable, attractive form.
 
Conscious shaping of the form and functional layout, combined with interesting aesthetics, the use of natural materials and modern technical solutions, creates a modern and expressive architecture, that offers not only a visually attractive space but also provides a comfortable environment for living, recreation and rest.
Rev_edited.jpg
2016.10.25-%20JL%20Rev_edited.jpg
INTERIOR.png