Picture 1.png

LURAHØYDEN

LURAHØYDEN EAST FACADE.png
East facade
LURAHØYDEN WEST FACADE.png
West facade
Picture 3.png
_344897592 fav.jpg
LOGO.png
NHP-Logo-re-250.png
Categories
Landscape, Architecture, Residential building, Playground, Recreation and relax, Details
Typology
Residential building
Status                                            
2017 - Built
Location

Stavangerveien 36, Sandnes, Norway

Size
7 485m2, 86 housing units 
Construction
Modular building
Customer
ABOUT 
Lurahøyden is a unique combination of offices, shops, medical services, and housing units. It is placed in a convenient location in the city center with an easy access to main communication routes, cyclists and pedestrian pathways and to the vast green area in the south direction. The housing blocks are located on top a commercial ground floor, separated from the turmoil of city life. An extensive parking area is placed in the basement guarantying each dweller his own parking space. The outside area on the 2nd floor provides private terraces, as well as common green spaces and children playground, allowing a social life to flourish.
 
The first stage consists of one dwelling unit containing 42 apartments from smallest 1-bedroom 47sqm to an ample 104sqm with 2-bedroom, all with a south, or southwest orientated living rooms. Small ‘common area’ apartment on the garden level is another chance to take part in a community life. The main idea of facade visual aspect is to keep simple and consistent form and on the other hand, avoid monotony. Natural wood planks and light cladding correspond with surrounding buildings. Façade’s dark cladding mimics gray bricks used on the 1st floor.
 
This delivers a harmonious ratio of contrasting colors keeping whole structure with a lightweight appearance. External gallery incorporates additional meeting spots in form of wedges for inhabitants to enjoy closer social interactions. These triangles are partially enclosed to by semi-transparent panels, which main function is to add more privacy and make a barrier for noise and wind and at the same time allowing enough light to get through. This creates an irregular yet coherent pattern on the east facade.
Another reason standing by that idea is to isolate outside area for hospital based in the building from the east.
West side is directed towards the communal garden.

The majority of balconies are also located on this side. Big windows together with light walls grant adequate amount of sun rays to penetrate apartment and give a warm and comfortable impression. To assure sufficient noise properties, part of the balconies are glazed with special folding solution creating additional veranda space. A similar solution is used also from gallery side which is dictated by a close proximity to a busy road.
2016
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
20160112_080527.jpg
1.png
20160112_081132_edited.jpg
bilde 3.png
2017
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
2.png
_435896373_edited.jpg
_845401995_edited.jpg
_779248420gangway_edited.jpg
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
_1312052263_edited.jpg
670_197621499 parking.jpg
_1989626467balkony.jpg
670_1549877463fav _edited.jpg
kisspng-film-reel-cinema-filmstrip-5ac7c
2018.01.23 Lura 4a.jpg
3783939.jpg
_1206330219 fav.jpg
_291777428.jpg
Picture 2.png
SV1_edited.jpg
2016.09.13%20Rev_edited.jpg
2016.09.15 KJ Lura Rev.K.png